09 Luty

Fit szarlotka z mąką kasztanową i cynamonem

Składniki:

Farsz:

700g pokrojonych jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto:

2 jajka

250g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

150g mąki kasztanowej

1/2 szklanki ksylitolu

150g oleju kokosowego

100g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia.

Przepis:

Obrać jabłka, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem, odstawić.

Przesiać suche składniki na stolnicę, dodać olej, jajka i zagnieść ciasto.

Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę lub na 20-30 minut do zamrażarki.

Po wyżej wskazanym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i umieścić w posmarowanej olejem blaszce, następnie podziurkować widelcem. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Następnie wyjąć ciasto i nałożyć jabłka oraz przykryć je paskami pozostałego, rozwałkowanego ciasta, pokrojonego w paski. Piec ok. 30-40 minut.

Smacznego!

Twój komentarz