25 Czerw

Fit tarta z letnimi owocami i kremem jogurtowym

Składniki:

Farsz:

2 kubki jogurtu naturalnego 2% (ewentualnie serek Bieluch)
2 jajka
30g ksylitolu
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z cytryny (opcjonalnie)
1 łyżka budyniu waniliowego

Ok. 150g dowolnych owoców letnich (jagody, maliny, truskawki)

Ciasto:

1 jajko

100g mąki orkiszowej/pszennej z pełnego przemiału (zamiennie z inną mąką np. ryżową/kukurydzianą)

50g mąki kasztanowej (można zastąpić ww. mąką)

1/4 szklanki ksylitolu ok. 50-70g

60g oleju kokosowego

50g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis:

Farsz:

Zmiksować wszystkie składniki poza owocami.

Ciasto:

Przesiać suche składniki na stolnicę, dodać olej, jajka i zagnieść ciasto.

Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę lub na 20-30 minut do zamrażarki.

Po wyżej wskazanym czasie ciasto rozwałkować i umieścić w posmarowanej olejem blaszce, następnie podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i nałożyć krem, a następnie poukładać owoce. Piec ok. 30 minut.

Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe